Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Wetenschappelijke publicatie: Long COVID of de overgang?

Vrouw met Long COVID of de overgang?

COVID laat een verschil tussen mannen en vrouwen zien. Een infectie met COVID-19 komt vaker voor bij mannen. De sterfte daaraan is ook groter bij mannen. Long COVID is de aandoening waarbij je 12 weken na het doormaken van een COVID infectie nog steeds allerlei klachten hebt. Het komt veel meer voor bij vrouwen. Engelse wetenschappers van de universiteiten van Manchester en Warwick vroegen zich af hoe dit komt. Of de vrouwen nu echt last hebben van Long COVID of de overgang. Hun visie publiceerden zij afgelopen december in een wetenschappelijk commentaar. Alsook hun advies aan de zorg.

Klachten bij Long COVID

Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, hartkloppingen, vergeetachtigheid (ook wel ‘brain fog’ genoemd) en slaapstoornissen. Veel van deze klachten overlappen met de klachten van de overgang.

Het is nog niet precies bekend waarom sommige mensen langdurig klachten houden. Er is meer onderzoek nodig om de aandoening beter te begrijpen. Zodat ook de behandeling verbeterd kan worden.

Long COVID bij vrouwen

In het artikel wordt een studie aangehaald waaruit blijkt dat vrouw en jonger dan 50 jaar zijn een erkende risicofactor voor Long COVID is. De klachten van Long COVID zijn chronisch. Dit maakt het voor veel vrouwen moeilijker om na de COVID infectie weer snel en volledig aan het werk te gaan. Vrouwen in de overgang hebben vaak al moeite om door de overgang actief aan het werk te blijven. Voor hen is de uitdaging nog groter. Dit alles maakt dat Long COVID invloed heeft op de sociaaleconomische positie van vrouwen in deze pandemie.

Geslachtshormonen en Long COVID

De vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen (oestrogenen en androgenen respectievelijk) spelen op veel plekken in het lichaam een rol (lees meer). Ook al wordt de rol van geslachtshormonen bij een COVID infectie steeds duidelijker, de auteurs vinden dat er meer onderzoek nodig is omdat:

1) De klachten van Long COVID en de overgang overlappen.

2) Long COVID veel bij vrouwen jonger dan 50 jaar voorkomt en de gemiddelde leeftijd van de menopauze 51 jaar is.

Long COVID of de overgang?

Doordat veel symptomen van Long COVID overlappen met de klachten van de overgang kan er onzekerheid ontstaan bij de diagnose. Dit kan het leiden tot de diagnose Long COVID terwijl er in feite sprake is van de overgang. Dit leidt ook tot een onjuiste behandeling van de klachten. Het is van belang dat zorgprofessionals worden bijgeschoold om bij vrouwelijke patiënten de overgang te herkennen.

De auteurs vinden dat zorgprofessionals op het gebied van COVID bij alle vrouwen moeten kijken of er sprake is van de overgang. Dit is eenvoudig en snel uit te voeren. Het moet standaard worden uitgevoerd bij alle vrouwen met Long COVID klachten. Aan overgangsklachten is namelijk iets te doen. Het zou een gemiste kans zijn om de lichamelijke en mentale klachten niet te behandelen. Maar ook om het risico op aandoeningen die tijdens de overgang toenemen (hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose, obesitas en mogelijk dementie) te verminderen.

Verschil tussen mannen en vrouwen bij COVID

Dit wetenschappelijke commentaar is niet gebaseerd op nieuw onderzoek. Toch doen de wetenschappers een duidelijke oproep voor meer onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij COVID. Want vrouwen hebben recht op een juiste diagnose en behandeling.

Heb je zelf langdurige klachten na een COVID infectie? Je kunt terecht bij de organisatie C-support. Denk als vrouw in de leeftijd van 40-60 jaar ook altijd aan de overgang. Wil je weten of jouw klachten bij de overgang passen? Doe de MenoScan.

Bron