Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

De overgang: Weet jij hoe het zit?

Als je weet hoe het zit, kun je er wat aan doen!

‘Als je weet hoe het zit, kun je er wat mee doen!’ is het thema van de Week van de Overgang van 17-21 april 2023. Het blijkt dat vrouwen weinig weten over de overgang. Weet jij genoeg over de overgang om deze te herkennen en weet je wat je opties zijn als je klachten hebt? Lees snel verder om te ontdekken waarom het belangrijk is om te weten hoe het zit met de overgang.

Steek je kop niet in het zand

De meeste mensen weten weinig van de overgang. Ook vrouwen zelf weten er vaak weinig van. Over de veranderingen tijdens de puberteit weten we allemaal veel meer. Waarom dan niet over die andere ingrijpende hormonale fase waar elke vrouw in haar leven mee te maken krijgt?

Ons beeld van de overgang is nogal negatief. We hebben het dan over de klachten die erbij horen. Daar steken we graag onze kop voor in het zand. Een negatieve lading nodigt niet uit om proactief te zoeken naar informatie. Niet overal in de wereld denkt men negatief over de overgang. Bijvoorbeeld bij inheemse stammen waar men vrouwen na de overgang als wijze vrouwen ziet.

Het is belangrijk om je goed te informeren over de overgang. Het is niet nodig om te accepteren dat de klachten van de overgang er nu eenmaal bij horen. Of om niet over de overgang te praten omdat niemand dat doet. Kennis helpt je de overgang te herkennen en waar nodig in actie te komen. De overgang is geen keuze. Wel hoe je ermee omgaat.

Zorg ervoor dat je kennis vergaart als je niet weet hoe het zit. Dit doe je door het lezen van (mijn) blogs, boeken over de overgang, informatie op betrouwbare websites. Ook door te praten met je moeder, zus(sen) en vriendinnen kom je veel te weten. Of het bezoeken van workshops, zoals ik die geef samen met een verpleegkundig overgangsconsulente.

Meest voorkomende overgangsklachten

Hoor jij bij de gelukkige 20 procent van de vrouwen in de overgang die geen last heeft van klachten? Super voor jou. Voor de andere vrouwen geldt dat de lijst van klachten die bij de overgang kunnen horen, lang is. Kunnen, want het hoeft bij jou geen lange lijst te zijn. Er zijn veel verschillen in de klachten die voorkomen tussen vrouwen. Er zijn wel klachten die bij relatief veel vrouwen voorkomen.

Meest voorkomende overgangsklachten

De klachten van de overgang hangen samen met de hormonale veranderingen die optreden tijdens de overgang. De belangrijkste zijn dat je oestrogeen en je progesteron afnemen tot een zeer laag niveau. In dit blog lees je meer over de hormonale veranderingen tijdens de overgang.

Hormoontherapie is de medische behandeling om de hormoontekorten aan te vullen. Dat betekent niet dat dit je enige optie is. Door middel van leefstijl aanpassingen heb je ook invloed op je klachten en hoe je je voelt. Het verschilt per klacht wat je opties zijn.

Weet jij hoe het zit met jouw overgangsklachten?

Als je meer weet over de overgang, de verschillende fases, en de overgangsverschijnselen, is het makkelijker om de overgang bij jezelf te herkennen. Je leeftijd, het veranderen van je menstruatie en je klachten zijn daarbij drie belangrijke factoren.

De factor klachten bepaal je door het invullen van de Greene Climateric Scale. Dit is een vragenlijst die onderzoekers veel gebruiken om de symptomen van de overgang te bestuderen en wordt ook veel gebruikt in de zorg. Het is een standaardlijst van 21 vragen om te beoordelen of je last hebt van overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, snelle hartslag en slaapproblemen.

Op de MenoActive website vind je deze vragenlijst onder de naam MenoScan. Je vult hem makkelijk in en de uitslag vertelt je hoe het ervoor staat met je klachten. Vrouwen in de overgang hebben gemiddeld een uitslag van 16 punten of meer.

Het is handig om je score nu te vergelijken met je score op een toekomstig moment om zo bij te houden hoe je overgangsklachten in de loop van de tijd veranderen. Dit helpt ook om te zien of bepaalde acties die je hebt ondernomen, bijvoorbeeld op het gebied van meer bewegen, helpen om je klachten te verminderen.

Als je weet hoe het zit, kun je er wat mee doen!

Als je meer weet over de overgang en je hebt bepaald of jouw klachten bij de overgang horen, is het makkelijker om in actie te komen. Je hebt waarschijnlijk ook over een aantal opties gelezen of gehoord die mogelijk helpen tegen bepaalde overgangsklachten. In de workshop besteed ik veel aandacht aan wat je met voeding en leefstijl kan doen om je vitaler te voelen en te werken aan je gezondheid voor de lange termijn.

Alleen het in actie komen zelf, heeft al een positieve invloed op hoe je je voelt. Zelf de regie in handen nemen geeft vertrouwen en geloof in het beïnvloeden van je klachten.

Je begrijpt nu waarom het belangrijk is om te weten hoe het zit met de overgang. Zodat, als het nodig is, je er mee aan de slag gaat. Want een slimme meid is op haar overgang voorbereid!

Heb je inspiratie nodig of een stok achter de deur om ook echt werk te maken van je overgang(sklachten)? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken wat de begeleiding van een leefstijlcoach voor je doet in de fase van de overgang.

Bronnen

  • Genazzani et al. 2006 The European Menopause Survey 2005: Women’s perceptions on the menopause and postmenopausal hormone therapy. Gynecol Endocrinol 22(7): 369–375
  • Max Nieuwdorp 2022. Wij zijn onze hormonen. De Bezige Bij, Amsterdam
  • Barentsen R, van de Weijer PH, van Gend S, Foekema H. Climacteric symptoms in a representative Dutch population sample as measured with the Greene Climacteic Scale. Maturitas; 2001.
  • Greene JG. Factor analytic study of climacteric symptoms. Journal of Psychosomatic Research; 1976.