Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Preparing for the Perimenopause and Menopause: Recensie

‘Preparing for the Perimenopause and Menopause’ van Dr. Louise Newson is eind 2021 verschenen. Louise Newson is een gynaecoloog uit Engeland. Zij is een voorvechter om de overgang en menopauze op de kaart te zetten. Naast het boek heeft ze onder andere de Balance app ontwikkelt waarin advies en informatie wordt gegeven over de overgang. Wij vinden dat alle vrouwen een vitale overgang verdienen. Een vitale overgang begint bij een goede voorbereiding. In deze recensie vind je meer informatie over het boek. 

De overgang, een ‘life event’

De overgang is een ‘life event’ voor vrouwen maar dit wordt nog onvoldoende erkend. Artsen stellen vaak een verkeerde diagnose en in de maatschappij is het onderwerp nauwelijks bespreekbaar. Het wordt vaak weggezet onder het kopje ‘vrouwenproblemen’. Maar de overgang is een proces waar de meeste vrouwen door heen gaan. Er zou geen stigma of schaamte rondom dit onderwerp moeten hangen. Het niet openlijk bespreken kan leiden tot lichamelijke en mentale gezondheidsklachten nu en later in het leven. Er is nog steeds een gebrek aan kennis hoe om te gaan met de overgang. Het goede nieuws is dat het onderwerp in de laatste jaren langzaamaan meer aandacht krijgt. 

Zelfs Louise Newson die zelf gynaecoloog is en veel kennis heeft over de overgang en menopauze herkende de symptomen van de overgang bij haarzelf niet. Dit is wat veel vrouwen zullen herkennen. 

Preparing for the Perimenopause and Menopause: boek

In het boek ‘Preparing fort he Perimenopause and Menopause’ worden vrouwen aangemoedigd om zich goed voor te bereiden op de overgang zodat zij eigen regie kunnen nemen over hun gezondheid en om ervoor te zorgen dat ze de beste individuele behandeling krijgen. 

Het boek geeft een compleet overzicht over de overgang. De oorzaak, klachten, mogelijke behandeling en leefstijladvies komen aan bod zodat vrouwen een zo gezond mogelijke, stressvrije en klachtenvrije overgang hebben. Er wordt veel aandacht besteed aan hormoontherapie. Dat is logisch want Louise Newson is gynaecoloog. Het is jammer dat het onderwerp werk en de overgang nauwelijks aan bod komt omdat de impact van de overgang op het werk groot kan zijn.  

De conclusie van het boek is dat het nooit te laat of te vroeg is om aan de slag te gaan met de overgang. Ze zegt dat we moeten stoppen met het labelen van de overgang als een natuurlijk proces waarin vrouwen zich in jaren van ellende storten en simpelweg geen andere keuze hebben dan de klachten te doorstaan. In plaats daarvan zouden we de overgang moeten noemen wat het eigenlijk is: ‘a long term hormone deficiency’. Met de juiste ondersteuning, behandeling en leefstijl aanpassingen kunnen klachten verbeteren. Maar nog belangrijker is dat de toekomstige gezondheid van vrouwen verbetert. Er zijn geen kant en klare oplossingen hoe je vitaal door de overgang kunt gaan. Iedereen ervaart de overgang anders. Daarom is het belangrijk om te weten wat de overgang is en wat jij nodig hebt om vitaal en gezond door de overgang te gaan.  

Aandachtspunten

  • Jij bent zelf de expert van je lichaam, jij weet het beste hoe je je voelt 
  • Stel je hulpvraag niet uit
  • Bij het behandelen van klachten draait het niet alleen om medicijnen. Leefstijlveranderingen kunnen je ook helpen om je klachten te verbeteren [link blog leefstijl]
  • Praat over je ervaringen met anderen. Zij kunnen je ondersteunen en advies geven. 
  • Maak het bespreekbaar. Want het bespreekbaar maken van de overgang zorgt voor meer bewustwording over de overgang. 
  • Het is belangrijk dat gezondheidsprofessionals betere training krijgen over de overgang en menopauze zodat vrouwen gezond door de overgang kunnen gaan. 

Preparing for the Perimenopause and Menopause is vlot geschreven. Het is een boek met praktische informatie hoe je je kunt voorbereiden op de overgang. Er zijn in Nederland al veel boeken geschreven over de overgang met een vergelijkbare inhoud. 

Dit boek is een leuke aanvulling als je het leuk vindt om een boek in het Engels te lezen. 

Wil je aan de slag om vitaal door de overgang te gaan? Neem dan contact op met Monique voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we de mogelijkheden voor een vitale overgang voor jou.

Bronnen

  • Dr. Louise Newson Preparing for the Perimenopause and Menopause