Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Tweede Lente: Recensie

Omslag van het boek Tweede lente, de overgang fabel of taboe.

Tweede Lente, de overgang fabel of taboe

Het boek Tweede lente is het eerste boek van Jacqueline van den Heuvel.

Toen Jacqueline zelf in de overgang kwam had ze veel klachten en vragen. Vragen die vaak niet beantwoord werden of niet serieus werden genomen. Ga maar naar een praatgroep werd haar verteld. Zij vroeg zich dan ook af hoe andere vrouwen de overgang ervaren. Of zij tegen dezelfde klachten aanlopen zoals opvliegers en nachtzweten.  En hoe zij hiermee omgaan.

Zij is op zoek gegaan naar vrouwen die hun verhaal wilden vertellen. Jacqueline heeft de verhalen vertaald in krachtige foto’s waarin vrouwen hun verdriet, kwetsbaarheid en kracht laten zien. 

Vrouwen in beeld

In Tweede lente brengt Jacqueline 37 prachtige vrouwen van verschillende leeftijden en met een verschillende achtergrond in beeld. Zij hebben met elkaar gemeen dat zij allemaal in de overgang zijn. Elke vrouw heeft een persoonlijk verhaal en beleeft de overgang op haar eigen manier. Het boek geeft een overzicht van de klachten van vrouwen tijdens de overgang en hoe ze hiermee omgaan. Verhalen die het verdienen om gehoord te worden. 

Verhalen achter de foto’s

Elke vrouw gaat door de overgang. Het is een natuurlijk proces om de vruchtbare periode af te sluiten en een nieuwe levensfase te omarmen. Tachtig procent van de vrouwen ervaart overgangsklachten. Deze overgangsklachten duren gemiddeld 2-10 jaar. Dit boek geeft mooi weer hoe vrouwen door de overgang gaan. 

De rode draad is dat de vrouwen zich niet gehoord en begrepen voelen. Er is ongeloof omdat je niet verwacht dat je op jonge leeftijd in de overgang kunt komen. Er is verdriet, verwarring, eenzaamheid. Dit komt omdat het vaak nog taboe is om over de overgang te praten. Zowel in de privéomgeving als op de werkvloer. De overgang heeft een enorme impact op het leven van vrouwen.

De verhalen in het boek brengen mooi in beeld dat vrouwen niet weten wat hen overkomt als ze in de overgang komen. Ze zijn niet voorbereid op wat er met hun lichaam gebeurt. Elke vrouw heeft haar eigen zoektocht en oplossingen. Als de zoektocht voorbij is en het duidelijk is dat klachten door de overgang komen, komen vrouwen in rustiger vaarwater. De overgangsklachten zijn nog steeds aanwezig en deze periode is voor veel vrouwen zeker niet gemakkelijk. Maar er breekt een tijd aan waarin ruimte is voor zelfacceptatie, zelfbewustzijn, vaker voor jezelf kiezen en meer jezelf zijn dan ooit. Kortom, een periode van persoonlijke groei. Deze persoonlijke groei kunnen vrouwen inzetten in hun tweede lente van hun leven. In de tweede lente kunnen zij zich richten op nieuwe keuzes, het verdiepen van relaties en verder vormgeven van de carrière.


Expositie Tweede lente, de verhalen live  

MenoActive mocht op zaterdag 6 november aanwezig zijn bij de opening van de expositie Tweede lente. De expositie was tot en met 21 november te zien in Factor IJ in Amsterdam. Jacqueline zoekt op dit moment naar een andere locatie om de foto’s te tonen. 

De meeste vrouwen die in het boek zijn gefotografeerd waren aanwezig bij de opening. 

Jacqueline gaf een bevlogen en emotioneel verhaal over haar zoektocht. Dit werd bevestigd door de aanwezigen. Er is namelijk een enorme behoefte van vrouwen om hun verhaal te vertellen. En om hun emoties en worstelingen te delen. De sfeer was warm, positief en optimistisch. Door over het onderwerp te praten komt naast de kwetsbaarheid ook de kracht van vrouwen naar boven. 

Dit boek is een waardevolle aanvulling naast alle boeken die al zijn gepubliceerd over de overgang. Doordat de verhalen met de intieme portretten meer gaan leven, wordt het makkelijker om over de overgang te praten.  Dit sluit aan bij de missie van MenoActive om werkende vrouwen te ondersteunen om vitaal door de overgang te gaan. 

Bestellen

Ben je nieuwsgierig geworden? Het boek is beschikbaar vanaf 10 december. Je kunt het boek bestellen via Jacqueline van den Heuvel.

Ik wens je veel leesplezier!

Bronnen

Jacqueline van den Heuvel. Tweede Lente, de overgang fabel of taboe. Preview met toestemming van de auteur (geraadpleegd op 18 november 2021)