Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Thee tijdens de overgang – belangrijk om te weten

thee tijdens de overgang

Vrouwen drinken graag thee. Ze drinken zelfs bijna twee keer zo veel thee dan mannen. Een lekker kopje thee verschaft je een hoognodig rust moment in de hectische perikelen van de overgang. Is alle thee goed voor je als je in de overgang bent? Ik neem je mee in de verschillen tussen al die soorten thee en vertel je waarop te letten tijdens de overgang.

Voldoende drinken is belangrijk

Vocht is belangrijk bij:

  • de opname van voedingsstoffen in je darmen
  • het transport van voedings- en afvalstoffen in je lichaam
  • het regelen van je lichaamstemperatuur.

Als je niet voldoende drinkt heb je mogelijk meer last van vermoeidheid en verstopping. Klachten die voorkomen tijdens de overgang.

Vocht krijg je binnen door je eten, denk aan fruit en groente, en vooral door te drinken. Het algemene advies is om per dag 1,5 tot 2 liter te drinken. En dan vooral water. Thee, kruidenthee en fruitthee zonder suiker staat net als water in de Schijf van Vijf. Wat de verschillen tussen de soorten thee zijn leg ik hieronder uit.

De verschillende soorten thee

Zwarte, groene en witte thee maak je van gekookt water waarin je gedroogde bladeren van de theeplant laat trekken.

Je hebt ook kruidenthee, fruitthee, rooibos en maté. Deze dranken maak je van andere planten dan de theeplant. Van kruiden, fruit, bloemen, specerijen of combinaties hiervan. Omdat ze niet gemaakt zijn van de theeplant zijn deze soorten officieel geen thee. Een andere naam voor deze dranken is infusies. Sommige van deze (kruiden)theeën bevatten gifstoffen uit de plant waarvan ze gemaakt worden. Drink daarom niet te lange tijd en te veel thee met zoethout (sterrenmix), kaneel, venkel of anijs.

Je hebt ijsthee gemaakt van echte thee. De meeste ijsthee die je in de supermarkt ziet, is gewoon frisdrank. Kombucha is een gefermenteerde theedrank die ook onder de frisdranken valt. Naast thee bevat het iets van vruchtensap, voedingszuren, koolzuur, aroma’s, suiker of zoetstoffen. En er kan ongeveer 0.5% tot 1% alcohol inzitten.

3 koppen thee voor je gezondheid

Thee is behalve een dorstlesser ook om andere redenen belangrijk voor de gezondheid. Het drinken van groene en zwarte thee:

  • verlaagt de bloeddruk
  • verlaagt het risico op een beroerte
  • verlaagt het risico op diabetes type 2
  • verlaagt het slechte cholesterol (alleen groene thee)

Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen om elke dag 3 kopjes groene of zwarte thee te drinken. Drie kopjes staat gelijk aan 450 gram thee. Uit recente data blijkt dat vrouwen gemiddeld 330 gram thee per dag drinken. 29% van de vrouwen drinkt ten minste 3 koppen thee per dag. Er is nog ruimte voor verbetering!

Hoe zit het met cafeïne in thee?

Blaadjes van de theeplant bevatten van nature cafeïne. Cafeïne in thee is dezelfde stof en noem je ook wel ‘theïne’.

In zwarte thee zit wat meer cafeïne dan in groene thee, en in witte thee het minste. Maté bevat zelfs meer cafeïne dan thee en is te vergelijken met de hoeveelheid in koffie. In kruidenthee en fruitthee zit geen cafeïne.

Van het drinken van dranken met cafeïne zoals thee zou je uitdrogen. Onderzoek laat zien dat de hoeveelheden cafeïne in thee (en overigens ook in koffie en frisdrank) er niet voor zorgen dat je meer vocht verliest.

Thee en klachten van de overgang

Er zijn veel verschillende klachten die tijdens de overgang voorkomen. Bij de volgende klachten is het belangrijk op de hoeveelheid, de soort en het moment van thee tijdens de overgang te letten.

Veel bloedverlies

In de periomenopauze verandert je cyclus en sommige vrouwen verliezen dan veel bloed. Dit zorgt mogelijk voor een ijzertekort. Je bent moe en ziet bleek. Ijzer is een belangrijk mineraal voor de rode bloedcellen die het zuurstof in je lichaam vervoeren.

Ijzer uit je voeding neemt je lichaam minder goed op als je tegelijkertijd thee drinkt. Polyfenolen zijn stofjes in theedie de opname van ijzer verminderen. Drink je 3 koppen zwarte of groene thee daarom tussen de maaltijden en niet bij de maaltijden.

Opvliegers of nachtzweten

Sommige vrouwen hebben sneller last van opvliegers of nachtzweten als ze thee drinken. Dit zou komen doordat cafeïne de bloedvaten laat samentrekken waardoor de hartslag en de hoeveelheid rondgepompt bloed stijgt. Er is weinig wetenschappelijke onderbouwing voor het effect van thee op het optreden van opvliegers. Merk je bij jezelf dat thee opvliegers uitlokt? Drink een tijdje geen of minder thee met cafeïne en kijk of het voor jou een verschil maakt.

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen ook veel voor tijdens de overgang. Thee en andere cafeïne houdende dranken beïnvloeden ook je slaap. Je slaapt moeilijker in door teveel cafeïne. Drink geen thee met cafeïne meer 4 uur voordat je gaat slapen.

Na het lezen van dit blog weet je meer over thee tijdens de overgang. Zoals dat thee drinken past in een gezonde voeding en dat zwarte en groene thee een positieve effect heeft op je gezondheid. Je weet ook bij welke overgangsklachten goed op te letten wanneer je thee en welke thee je drinkt. Geen blog meer missen? Schrijf je dan nu in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met informatie en tips voor een vitale overgang.

Bronnen