Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Positief door de overgang

Positief door door de overgang. Het woord mindset. M in een lichtblauw vak, I in roze, N in lichtpaars, D in rood, S in groen, E in donkerpaars en de T in geel. De achtergrond is donkerblauw.

De overgang is een natuurlijk proces en het is letterlijk een overgang naar een volgende fase in het leven. Elke vrouw gaat door de overgang.  Je weet dat het gaat komen. Misschien herken je het? De overgang daar wil je niet te veel over nadenken vanwege de negatieve kanten van de overgang. Klachten van de overgang krijgen de meeste aandacht omdat ze veel impact hebben. Maar er is zoveel meer dan de klachten. De overgang biedt namelijk ook ruimte voor persoonlijke groei. En een groeimindset helpt je om positief door de overgang te gaan. In dit blog nemen we je mee hoe je een groeimindset ontwikkelt. 

Wat is mindset?

Mindset is een manier van denken en een manier om naar jezelf te kijken. Je mindset wordt bepaald door de overtuigingen die je hebt over je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden. Dit zijn diepgewortelde basisovertuigingen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn, dat je je er niet bewust van bent. Bijvoorbeeld, je moet altijd aardig zijn. 

Carole Dweck is een expert op het gebied van mindset. In haar boek ‘mindset’ beschrijft zij 2 typen mindset. Namelijk een vaste mindset (fixed mindset) en een groeimindset (growth mindset). 

Vaste mindset

Als je gelooft dat je persoonlijkheid, karakter, intelligentie, kwaliteiten of capaciteiten vaststaan dan is dat een vaste mindset. Dit leidt tot belemmerende gedachten en handelingen omdat je steeds aan jezelf moet bewijzen dat je basiskwaliteiten goed zijn. Bijvoorbeeld, je stelt je bij elke situatie de vraag zal ik succes hebben of zal ik falen? 

Groeimindset

Naast een vaste mindset is er ook een groeimindset. Met deze mindset ga je ervan uit dat datgene wat je is toebedeeld het beginpunt is voor je ontwikkeling. Je gelooft dat je je basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Bijvoorbeeld, je ziet fouten niet als falen, maar als een manier om nieuwe dingen te leren.

” Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

~ Pippi Langkous~

Groei mindset beter dan vaste mindset?

Door de voordelen van een groeimindset te bespreken, lijkt het alsof deze beter is dan een vaste mindset. Maar een vaste mindset hoort ook bij de mens. Het is echter niet altijd nodig om een groeimindset te hebben. Een vaste mindset geeft ook rust. Maar als je op bepaalde gebieden wilt groeien of ontwikkelen helpt het je als je een groeimindset hebt. 

Een groeimindset is gebaseerd op het geloof in verandering. Maar verandering kost tijd en oefening. En dat kan moeilijk zijn. Als je verandert, zijn je oude overtuigingen niet zomaar verdwenen. De nieuwe overtuigingen krijgen een plek naast de oude.  Naarmate nieuwe overtuigingen sterker worden, bieden ze je een andere manier van denken, voelen en gedragen. 

Positief door de overgang met een groeimindset

Een groeimindset kun je dus ontwikkelen. En alleen al het bekend zijn met een groeimindset kan een grote verandering teweegbrengen in de manier waarop mensen over zichzelf en hun leven denken. Door je een groeimindset eigen te maken wordt je aangezet uitdagingen aan te gaan en te volharden. Door open te staan voor groei, word je meer jezelf. Ook als je in de overgang bent kun je nog steeds een groeimindset ontwikkelen. 

“Een groeimindset kun je ontwikkelen. Ook als je in de overgang bent.”

De overgang is een periode met veel veranderingen. Naast de klachten, die je serieus moet nemen, ontstaat er tijdens de overgang meer ruimte om voor jezelf te kiezen en meer jezelf te zijn.  Het is de kans voor een nieuwe start. Om te kijken wat je nog wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer vrijwilligerswerk doen, nog een stap in je loopbaan maken of een eigen bedrijf starten waar je al zo lang van droomt? Een groeimindset kan je helpen om je kansen te omarmen en daardoor positief door de overgang te gaan.

Vaste MindsetGroei Mindset
Het lukt me niet.Het lukt me nog niet / Het lukt me steeds beter / Het lukt me al steeds vaker.
Over de overgang praat je niet.Het is soms lastig om de overgang te bespreken maar meestal wordt er heel positief op gereageerd.
Klachten horen nu eenmaal bij de overgang. Daar is niks aan te doen.Ik weet dat je klachten tijdens de overgang kunt krijgen. Er zijn geen garanties dat je geen last zult hebben van klachten maar er is altijd een oplossing die je verder kan helpen.
Nu ik in de overgang ben, ben ik oud en heb ik geen waarde meer. Ik ben niet meer nodig.Ik zie de overgang als een fase waarin ik miij persoonlijk kan ontwikkelen.

Positief door de overgang: 8 Tips

  • Ga bij jezelf na wat jouw mindset is over de overgang
  • Onderzoek wat je zou willen veranderen, denk aan je doel, welke informatie heb je nodig, welke stapjes leveren je succes op
  • Ga regelmatig bij jezelf na hoe je reageert in bepaalde situaties
  • Erken je tekortkomingen
  • Ga het gesprek aan over wat je nodig hebt
  • Neem je tijd, veranderingen kosten tijd. De overgang duurt gemiddeld 5-10 jaar
  • Wees mild voor jezelf
  • Bereid je voor op de overgang. Start hier al mee als je 40 wordt. 

Zou je graag ondersteuning willen bij het ontwikkelen van een groeimindset om positief door de overgang te gaan? Neem dan contact met Monique op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen met jou onderzoeken we de mogelijkheden voor jouw pad om positief door de overgang te gaan.

Bronnen

  • Carole S. Dweck Mindset; Verander je manier van denken om je doelen te behalen (2019)
  • Maartje Wolff & Fennande van der Meulen; De vier pijlers van een positieve werkcultuur (2020)