Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Ontspannen tijdens de overgang: 10 Tips

Een vrouw ligt te ontspannen in het gras

Ontspannen tijdens de overgang klinkt als iets dat ook nog moet. De overgang is een roerige periode. Je lichaam verandert en je omgeving is hectisch. De overgang kost veel energie en dit komt boven op de energie die je nodig hebt om alle ballen in de lucht te houden. Dit maakt dat de overgang vaak ook een stressvolle periode is. Ontspanning schiet er vaak bij in. Herkenbaar? 

Tijd nemen om te ontspannen tijdens de overgang is een investering die je veel oplevert. Het geeft je meer energie, je staat positiever in het leven, je bent productiever en vermindert overgangsklachten. Er zijn verschillende vormen van ontspanning. Deze 10 tips helpen je om meer te ontspannen tijdens de overgang. 

Tip 1: Maak een lijstje wat je energie kost en wat je energie geeft

De hormonale veranderingen in je lichaam kosten veel energie. De overgang is ook een transitie naar een nieuwe levensfase. Wat je eerst energie gaf kan je nu opeens energie kosten. Maak regelmatig een lijstje van je energiegevers en je energienemers. Door op te schrijven waar je energie van krijgt kun je betere keuzes maken en je energie beter managen. Je ontspant meer door voldoende tijd te besteden aan energiegevers. Hierdoor zit je beter in je vel.  

Tip 2: Zet momenten om te ontspannen in je agenda

Als je een overvolle agenda hebt, is het goed om bijvoorbeeld aan het einde van de week je agenda door te nemen. Maak tijd vrij om te ontspannen en zet deze momenten in je agenda of je telefoon. Dan word je er actief aan herinnerd om tijd te nemen voor jezelf. Begin met kleine stapjes. In je lunchpauze een half uur wandelen is al een goede eerste stap. 

Tip 3: Denk positief

Het is makkelijk om in negativiteit te blijven hangen. Zeker als je veel klachten van de overgang ervaart. Positief denken geeft je positieve energie en hierdoor kun je beter met je klachten omgaan. Positief denken ontspant en maakt je rustig.

Tip 4: Ga regelmatig de natuur in

Het groen van de natuur werkt ontspannend. Ga 1 uur per dag naar buiten, bij voorkeur in een groene omgeving. Kijk nog even naar tip 2 en zet het in je agenda. 

Tip 5: Beweeg voldoende 

Bewegen is gezond [link naar blog bewegen tijdens de overgang]. Ook tijdens de overgang. Maar als je overgangsklachten hebt, is het soms een uitdaging om voldoende te bewegen. Je hebt er vaak de energie niet voor. Als je weinig energie hebt, kom dan juist in beweging. Bankhangen en Netflixen maakt je nog vermoeider. Je hoeft niet intensief te sporten, wandelen is ook prima. Als je beweegt komen je gedachten namelijk tot rust. Inspanning is dus ook ontspanning. Denk naast wandelen ook aan andere ontspannende vormen van beweging zoals yoga, Tai Chi of een andere vorm van stretchen. Zoek een vriendin of een buddy die met je meegaat. Dat is een stok achter de deur en het is bovendien gezellig. Zie ook tip 10. 

Tip 6: Doe ademhalingsoefeningen 

Bewust ademhalen maakt je rustig. Door stress en gejaagdheid zit bij veel mensen de ademhaling in de borstkas. Een buikademhaling helpt je om rustig te worden. 

Probeer de volgende oefening. Ga op bed liggen, sluit je ogen en ontspan. Adem 3 seconden in, neem 1 seconde pauze, en adem in 5 seconden uit en neem weer 1 seconde pauze. Doe dit 10 minuten. Doe deze oefening elke avond voordat je gaat slapen. Een buikademhaling geeft je de ontspanning om je gedachten los te laten en rustig in te slapen. 

Tip 7: Zorg voor een goede slaapomgeving en voldoende slaap

Slecht slapen is een veel voorkomende overgangsklacht. Opvliegers en nachtzweten zorgen voor gebroken nachten. Dit geeft stress. 

Tijdens de overgang is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan een goede nachtrust. Door goed te slapen rust je uit en begin je ontspannen aan een nieuwe dag.

Breng structuur aan in je slaappatroon. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Neem je mobiele telefoon niet mee naar de slaapkamer. Zorg dat het in je slaapkamer niet te warm is maar ook niet te koud. Kies voor een goede kwaliteit dekbed en beddengoed, bij voorkeur van natuurlijke materialen. 

Tip 8: Eet mindful

In de overgang is je lichaam op zoek naar een nieuwe balans. Je lichaam verbrandt minder energie. Daardoor heb je ook minder eten nodig. Als je eet met aandacht, eet je bewuster en ga je meer ontspannen met eten om.

Neem de tijd om te eten en om je eten te waarderen. Je voelt dan ook beter aan of je verzadigd bent. Want je lichaam geeft namelijk zelf aan wat het nodig heeft. Hierdoor ben je in staat om gezondere keuzes te maken. 

Geef daarom extra aandacht aan eten dat je voldoende voedingsstoffen geeft. Eet eten dat je lekker vindt. Zorg voor veel variatie en kleurrijke gerechten. Maak het gezellig aan tafel, dit zorgt ook voor ontspanning.

Tip 9: Selfcare 

Neem regelmatig tijd voor jezelf. Boek bijvoorbeeld een ontspanningsmassage of ga naar de schoonheidsspecialiste. Doe elke dag 2 minuten niets en geniet van het moment. 

Tip 10: Investeer in sociale contacten

Maak tijd vrij voor de mensen die je liefhebt. Familie, vrienden en kennissen die je ondersteunen geven je positiviteit en gevoel van geborgenheid. Als je het druk hebt, zorg dan dat je juist afspreekt met vriendinnen. Om stoom af te blazen, jezelf even niet zo serieus te nemen. Goede sociale contacten zijn goed voor je gezondheid.

Wil je een persoonlijk plan dat afgestemd is op jouw behoeften om meer te ontspannen? Boek dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Bronnen

Dr. Steven Laureys, Het no-nonsense slaapboek

Floris Wouterson, Superslapen

Pauline Ottervanger & Wilma Smit, Menoblues