Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

In gesprek: Mireille en Monique over 2021 en 2022

Monique en Mireille van MenoActive

Het begin van een nieuw jaar is een mooi en natuurlijk moment om de balans op te maken.  We willen je graag meenemen in wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en geleerd. 2021 is het jaar waarin we MenoActive zijn gestart. In dit gesprek hebben we niet alleen teruggekeken maar ook vooruit. Waar verheugen we ons op voor 2022?

Terugblik op 2021 en het ondernemerschap

Monique: Weet je nog hoe het idee voor MenoActive is ontstaan?

Mireille: Ja, ik weet nog goed dat we in het begin van 2021, volgens mij was het maart, samen aan het wandelen waren. We hadden het over onze expertise gebieden en hoe we die wilden inzetten. Ik stelde jou toen de vraag om te gaan samenwerken op het gebied van vitaliteit voor vrouwen.

Monique: Waarop ik meteen ja zei. We hadden toen al het idee dat je voor vrouwen in de overgang met leefstijlveranderingen zoveel kunt bereiken. Iets wat we ook zelf hebben ervaren. Na wat research bleek dat driekwart van de bijna 2 miljoen vrouwen in de leeftijd van 45 tot 60 jaar, de periode van de overgang, een betaalde baan heeft.

Mireille: Ja, het is een nieuwe ontwikkeling dat er zo veel vrouwen die in de overgang zitten op de arbeidsmarkt zijn. Veel vrouwen, zo’n 80%, ervaren klachten tijdens de overgang. We waren overtuigd dat we een bijdrage kunnen leveren aan de duurzame inzetbaarheid van de werkende vrouw in de overgang.

Monique: Vertel eens Mireille. Op welke prestatie ben je het meest trots?

Mireille: Ik ben er trots op dat we binnen zes maanden een concept voor een bedrijf hebben uitgewerkt en MenoActive op Wereld Menopauze Dag hebben gelanceerd. En jij Monique?

Monique: Ik weet nog goed dat we live gingen op 18 oktober, Wereld Menopauze Dag. Niet alleen de website ging live, we plaatsten ook onze eerste posts op social media. Eerst leek het een gewone dag maar daarna, mede door alle positieve reacties, voelde het heel speciaal. Ik ben trots op onze MenoActive website. Hoe we deze samen met Jaap van ‘t Hof, zo snel hebben neergezet. Jaap heeft hem gebouwd en is echt de specialist. Als team zaten we erg op één lijn en hebben we snel en efficiënt geschakeld.

Waarvan heb jij heel erg genoten Monique?

Monique: Ik heb geleerd dat ik een goed gevoel voor design en stijl heb. Ik vind het belangrijk dat we als merk een herkenbare en aantrekkelijke uitstraling hebben die past bij onze kernwaarden.  Ik vind dat zelf erg goed geslaagd en krijg er energie van me daar mee bezig te houden. Verder vind ik dat ik beter geworden ben in sneller doen en minder denken. Ik wil alles graag goed doen.  Maar er is niet voldoende tijd om je overal in te verdiepen. Dus ik heb de 80/20 regel meer toegepast. Heb jij dat ook Mireille, een kwaliteit waar je zelfverzekerder over geworden bent in 2021?

Mireille: Ik ben zelfverzekerder geworden over mijn creatieve kant. Ik heb die kwaliteit de laatste jaren minder goed benut. Nu er minder stress en druk is in mijn leven, is er volop ruimte voor nieuwe ideeën. Dit geeft veel energie voor ontwikkelen van ideeën en concepten voor MenoActive.

Mireille: Ik geloof als vrouwen de overgang meer omarmen ze meer kunnen groeien.

Wat is de leukste ontdekking die je gedaan hebt als ondernemer Mireille?

Mireille: Autonomie is een van mijn belangrijkste persoonlijke waarden. Als je in loondienst werkt moet je vooral voldoen aan KPI’s van anderen bv. je leidinggevende. Ik kijk terug op een mooie loopbaan in loondienst waar ik veel mogelijkheden heb gekregen en veel heb geleerd. Maar het geeft mij nu heel veel energie om zelf een bedrijf op te bouwen en verantwoordelijk te zijn voor de keuzes die ik maak. Hoe is dat voor jou Monique?

Monique: Het is niet helemaal hetzelfde maar ik deed een leuke ontdekking over ondernemen op het gebied van werkende vrouwen in de overgang. Aan de ene kant wordt er niet veel en open gesproken over de overgang. Er wordt gesproken over een taboe op de overgang. Maar ik merk nu ik aan mensen vertel over wat ik doe als ondernemer, er veel behoefte is om over het onderwerp te praten. Zowel door vrouwen alsook door mannen. Dat verraste mij positief.

Mireille: Daar wil ik graag op aanvullen. Ik vind het interessant dat als het over de overgang gaat, het vaak over klachten gaat. De overgang wordt vaak negatief benaderd alsof de overgang alleen maar ellende is. Vrouwen hoeven de overgang niet te ondergaan. Er zijn veel oplossingen om met overgangsklachten om te gaan. Ik geloof als vrouwen de overgang meer omarmen ze meer kunnen groeien.

Wat betekent een vitale overgang voor ons?

Monique: Heb je zelf last van overgangsklachten, Mireille?

Mireille: Opvliegers komen en gaan maar ik heb er niet echt last van. Ik accepteer dat ze er zijn en door rustig adem te halen zijn ze zo weer weg. Nu ik meer weet over de overgang en de klachten die erbij horen kan ik andere klachten zoals stemmingswisselingen en hoofdpijn beter accepteren. En jij?

Monique: Mijn menopauze was een paar jaar geleden. Toen werd ik erdoor overvallen. Inmiddels kan ik de klachten beter plaatsen. Ik heb nu vooral nog hoofdpijnklachten. En ik heb osteopenie, een voorstadium van osteoporose. Hierdoor probeer ik heel bewust extra goed voor mijn botgezondheid te zorgen. Dit doe ik door veel te bewegen, voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen en weinig alcohol te drinken.

Monique: MenoActive is er ter ondersteuning van werkende vrouwen voor een vitale overgang. Wat betekent vitaliteit voor jou Mireille?

Mireille: Vitaliteit is voor mij, en dat klinkt heel cliché, lekker in m’n vel zitten. Gezond eten, veel bewegen, goed slapen en ook voldoende rust nemen. En elke dag een uur naar buiten gaan. Door goed naar m’n lichaam te luisteren heb ik in 2021 een goede balans gevonden om m’n energie op peil te houden en minder weg te laten lekken.

Monique: Daar herken ik me in. Vitaliteit is voor mij me energiek voelen en tegelijkertijd rust ervaren. Ik werk daaraan door buiten te bewegen, samen te zijn met mensen die me dierbaar zijn en aandacht te geven aan ontspanning en gezond eten.

In gesprek over het nieuwe jaar

Mireille: Waar krijg je energie van Monique?

Monique: Samenwerken met jou Mireille, met onze klanten en met anderen die zich ook inzetten voor dezelfde missie. Verder krijg ik energie van het uitbreiden van mijn kennis en dit overbrengen via onze communicatie zoals blogs, nieuwsbrief en social media. En jij Mireille?

Mireille: Ik krijg energie van sporten (hardlopen). Op werkgebied krijg ik energie van het samenwerken met jou Monique en veel te leren over de overgang, ondernemen, social media. 

Monique: Ik verheug me erop om veel vrouwen te kunnen helpen met een vitale overgang.

Mireille: Waar verheug je je op in 2022?

Monique: Ik verheug me erop om veel vrouwen te kunnen helpen met een vitale overgang. Door middel van onze workshops, trainingen, programma’s en individuele coaching.  En jij?

Mireille: Ik verheug me op het groeien van MenoActive zodat we kunnen bijdragen aan meer vitaliteit bij vrouwen die door de overgang gaan. Ook kijk ik uit naar het opzetten van samenwerkingen met partners die ons kunnen aanvullen. En vooral veel plezier hebben in het ondernemen ook als het even tegenzit en er teleurstellingen zijn.

Mireille: Zullen we als afsluiting nog een leuke tip geven voor onze lezers? Ons favoriete boek over de overgang?

Monique: Ook leuke meisjes worden vijftig. Vanwege de wetenschappelijke insteek en de goede tips.

Wil je meer over ons weten of met ons samenwerken? We drinken graag een kopje koffie met je. Je kunt ons ook volgen via onze socials of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.


Een vrouw ligt te ontspannen in het gras

Ontspannen tijdens de overgang: 10 Tips

Ontspannen tijdens de overgang klinkt als iets dat ook nog moet. Door alle veranderingen heb je minder energie. Door bewust tijd vrij te maken voor ontspanning krijg je meer positieve energie. Je zit lekkerder in je vel waardoor je beter met de klachten van de overgang omgaat.

Lees Meer »