Vitaal door de Overgang

Effectieve Programma’s voor een Vitale Overgang

Fases van de overgang: Leer ze herkennen

Verschillende fases van de overgang gesymboliseerd door een bos in herfstkleuren

Is dit de overgang? Leer de verschillende fases herkennen!

Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de overgang. We denken bij de overgang aan opvliegers en onvruchtbaarheid. Maar wat is de overgang nu precies? De overgang is de periode waarin je menstruatie verandert totdat je niet meer ongesteld wordt en de eerste jaren daarna waarin je nog steeds klachten ervaart door deze hormonale veranderingen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron regelen meer dan alleen de maandelijkse cyclus, waardoor er zulke verschillende klachten ontstaan. Het is vaak een jarenlange onrustige periode waarbij veel vrouwen zich afvragen ‘Is dit de overgang?’. In dit blog helpen we je de verschillende fases van de overgang te herkennen en zo houvast te bieden.

Maar hoe weet je nu of het met je laatste menstruatie ook afgelopen is? In deze periode is de regelmaat van je cyclus vaak ver te zoeken. De bloedingen verdwijnen niet ineens. Precies één jaar na je laatste menstruatie weet je met terugwerkende kracht dat dat het moment van je menopauze was. Wat letterlijk ophouden van je menstruatie betekent.

Is menopauze hetzelfde als de overgang?

Menopauze en overgang worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar het antwoord is duidelijk. Nee, de overgang en de menopauze zijn niet hetzelfde!

De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Dit tijdstip van de menopauze wordt 12 maanden na je laatste menstruatie bepaald.

De overgang is een periode die jaren duurt. De overgang begint als de eerste veranderingen in je cyclus zich aandienen en eindigt als er weer een nieuw evenwicht is waarbij je geen (last van) klachten meer hebt. En ook al kan deze periode jaren duren, er komt een einde aan, maar daarover later meer.

Het verschil tussen de menopauze en de overgang is dus dat de menopauze een moment is en de overgang een jarenlange periode.

3 fases van de overgang

De overgang is dus de hele periode voor en na de menopauze. Hij wordt verdeeld in 3 fases, te weten de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

  1. Perimenopauze: dit is de periode voor de menopauze waarin de veranderingen in de menstruaties beginnen tot 1 jaar na de laatste menstruatie. Het is een ‘overgangs’fase tussen de vruchtbare periode van je leven en onvruchtbaarheid. Je menstruatie kan onregelmatig worden en je bloedverlies meer of juist minder.
  2. Menopauze: dit is het moment van je laatste ongesteldheid en wordt na 1 jaar zonder menstruaties met terugwerkende kracht vastgesteld.
  3. Postmenopauze: dit is de periode vanaf 1 jaar na je laatste menstruatie. Deze periode duurt totdat je overgangsklachten zijn verdwenen of je er geen last meer van hebt en het lichaam dus gewend is aan de nieuwe hormonale status.

Duur van de overgang

Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de duur van de totale overgang en de verschillende fases van de overgang. Gebruik onderstaande informatie dan ook als een indicatie en weet dat het bij jou anders kan zijn.

Gemiddeld duurt de gehele overgang 5 tot 10 jaar. De duur van de afzonderlijke 3 fases van de overgang is:

  • Perimenopauze: De maandelijkse cyclus van een vrouw begint gemiddeld bij haar 46e levensjaar te veranderen. Er zijn ook vrouwen waarbij pas ver na hun 50ste de eerste klachten beginnen. Deze fase van veranderingen duurt gemiddeld ongeveer 4 tot 6 jaar.
  • Menopauze: De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken is 50-51 jaar. Alles tussen de 40 en 60 jaar komt voor.
  • Postmenopauze: In deze fase is je lichaam nog aan het wennen en op zoek naar een nieuw hormonaal evenwicht. Dit duurt gemiddeld 2-5 jaar. Het is een gemiddelde want 10% van de vrouwen heeft zelfs 12 jaar na de laatste menstruatie nog opvliegers.

Veranderende menstruaties

Het is heel begrijpelijk dat je je soms afvraagt of je al in de overgang bent. Misschien zijn er signalen van je lichaam waarvan je je afvraagt of het bij de overgang hoort. Of je hebt allerlei lichamelijke of mentale klachten die niet direct te plaatsen zijn en iemand in je omgeving heeft tegen je gezegd dat het met jouw leeftijd misschien de overgang is.

Allereerst kijk je naar je menstruatiecyclus.

  • Is die anders dan anders?
  • Was hij altijd heel regelmatig en nu niet meer?
  • Duurt je menstruatie langer of juist korter?
  • Is de tijd tussen de menstruaties langer dan anders?
  • Bloed je veel heviger of juist veel minder?

Naast veranderingen in je cyclus heb je misschien ook allerlei vage klachten. Dit zijn allemaal tekenen dat je in de overgang bent.

Ben ik in de overgang? Doe de MenoScan!

In wetenschappelijk onderzoek en in de gezondheidszorg wordt vaak gebruik gemaakt van een overgang test (Greene Climacteric Scale). Dit is een vragenlijst met de meest voorkomende klachten die bij de overgang passen en geeft een goed beeld van de ernst van je klachten. Door in kaart te brengen of en hoe vaak je last hebt van symptomen die horen bij de overgang kun je een uitspraak doen of bij jou de overgang al is begonnen. Zeker als je twijfelt, dan is het testen op deze overgang symptomen een goed begin om antwoord te krijgen op je vraag: Ben ik in de overgang?

Wil je weten of je in de overgang bent? Doe dan nu de MenoActive overgang test .

Bronnen

  1. Bouma J, et al. NHG-Standaard De overgang. Versie 2.0, april 2012.
  2. Wilma Spinnewijn. Hoe lang duurt de overgang? Huisarts & Wetenschap 2009. 52(4), 204.